Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Čudo od žene! Ima 93 godine, razbija gimnastiku i sve predrasude (VIDEO)

Advertisement

U životu je zaista sve moguće, zavisi samo od toga koliko ste spremni da se izborite. Najbolji dokaz je Nemica Johana Kas koja će ove godine napuniti 94, a ne samo da je i dalje vitalna, već je fizički neuporedivo spremnija i spretnija od mnogih 20-godišnjaka.

91-gimnasticarka

Johana je amaterska gimnastičkarka koja i u 93. godini na takmičenjima demonstrira zadivljujuću gipkost i snagu, a pre sedam godina se upisala u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija gimnastičarka u istoriji.

U to vreme se udala i u braku rodila tri ćerke, ali je ništa od toga nije udaljilo od njene prve ljubavi. Tako je odlučila da postane trener mladim gimnastičarima, da bi sa 57 godina, tačnije 1982, srela dve stare prijateljice (mlađe od nje 4 i 5 godina) koje su je motivisale da sa njima ponovo počne da vežba i takmiči se. Te godine je Johana osvojila mnoga regionalna takmičenja, a od tada je uspela da kući odnese 11 medalja sa sportskih prvenstava u Nemačkoj, koja se održavaju svakih pet godina.

Za nju je, kaže, najponosniji trenutak bio kad je uspela da pobedi na gimnastičkom takmičenju sa 84 godine, i to u kategoriji u kojoj su sve ostale takmičarke imale 70 do 75.

Johanin životni moto glasi “Gde je pokret, tamo je i život”. Vodeći se time, do današnjeg dana nije prestala da trenira. Svaki dan vežbi posveti sat vremena, a osim gimnastike, voli i ples, plivanje, penjanje. Povreda se ne boji, a zahvaljujući redovnoj fizičkoj aktivnosti, nikad nije bila bolesna niti uzimala lekove. Recept za zdrav život koji bi svima savetovala vrlo je jednostavan – vežbajte, spavajte najmanje 6 sati i jedite puno voća i povrća.

Izvor: 24sata