Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Čovjek u vlastitoj garaži izradio prvi leteći motor na svijetu

Advertisement

Australski inženjer i naš osobni heroj, Chris Malloy, možda je oblikovao prvi leteći motor na svijetu. Kažemo ‘možda’ jer ga još nije propisno testirao, odnosno Hoverbike, kako ga zove, još nije odradio službeni let, a da pritom nije bio pritegnut kablovima za majčicu Zemlju.

U razvoj letećeg motora Malloy je utukao većinu slobodnog vremena i kompletnu ušteđevinu, a u potpunosti ga je izradio u vlastitoj garaži.

Konstrukcija je napravljena od ugljičnih vlakana s drvenim elisama koje se rotiraju u suprotnom smjeru. Kao pogonska osnova služi BMW-ov 1.2-litreni dvocilindrični bokser sa 107 KS koji bi, teoretski, trebao biti dovoljan da Hoverbike podigne na visinu od 3.000 metara te mu omogući postizanje brzine od 273 km/h!

Ukupna masa najfascinantnijeg uređaja koji smo vidjeli u posljednje vrijeme iznosi svega 105 kilograma te s jednim spremnikom od 30 litara bezolovnog benzina prevaljuje udaljenost od 150 kilometara.

Malloy vjeruje kako izrada serijske izvedbe ne bi trebala koštati više od 40.000 australskih dolara, odnosno 200-tinjak tisuća kuna, a namjenu svojeg Hoverbike vidi u nadzoru stoke na pašnjacima.

Ako mu se predviđanja ostvare, spremni smo mu oprostiti nemaštovitost.

izvor: tportal