Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

ZARONIO U MISTERIOZNU PLAVU RUPU: Milijarder se u posebnoj podmornici spustio na dubinu od 124 metra i došao do NEVJEROVATNOG OTKRIĆA! (VIDEO)

Advertisement

Početkom meseca, milijarder Ričard Brenson upustio se u neverovatnu misiju kao bi rešio najveću misteriju okeana, Veliku plavu rupu u Belizeu.

plava-rupa

Plava rupa usred koralnog grebena kod Belizea druga je najdublja takva morska rupa na svetu posle Zmajeve rupe u Južnom kineskom moru. Prečnika je 318 metara, a dubine 124 metra. Tolike je veličine da bi u nju mogla da stanu dva boinga 724.

U pitanju su ogromne rupe u okeanima, a posmatrane iz visine karakteristične su po intenzivno plavoj boji.

Još 1971. godine o njoj je slavni istraživač Žak Kusto snimio dokumentarac. Privlači veliki broj ronilaca, ali se i dalje veoma malo zna o poreklu Plave rupe.

Brenson, vlasnik kompanije “Virdžin”, zaronio je u Veliku plavu rupu sa timom naunika i ronilaca, među kojima je bio i Kustoov unuk Fabijen. Spustili su se podmornicom “Akvatika”, a gledaoci su čak mogli ekspediciju da prate uživo.

Ne samo da su bili prvi koji su se spustili tako duboko, nego su napravili i snimke visoke razolucije i izradili detaljne 3D karte unutrašnjosti Velike plave rupe. Cilj ekspedicije bio je da se prikupe i analiziraju podaci o kvalitetu vode i bakterijama koje tamo žive.

Branson i ekipa kažu da su pronašli dokaze o tome da ta podvodna struktura nije oduvek bila rupa. Na južnom zidu rupe otkrili su podvodni sistem pećina gde su videli ogromne stalaktite. “To su jasni dokazi da je Velika plava rupa nekada bila pećina, budući da stalaktiti nastaju samo u suvim pećinama”, kazao je Brenson.

On tvrdi kako to dokazuje da su nivoi mora nekad bili mnogo niži nego danas i da su dramatično porasli zbog klimatskih promena. Pretpostavlja se da je to povećanje uzrokovalo propast civilizacije Maja između 800. i 1000. godine.

Brenson se nada da će ova akcija uticati na ljude da obrate pažnju na očuvanje mora i okeana.

Izvor: kurir.rs