Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Izgleda kao obična ptica sjenica, no njena skrivena tajna šokirala je mnoge ljude

Advertisement

Sjenice su porodica ptica iz reda Vrapčarki. Ima 8 porodica s mnogobrojnim vrstama. sjenice su izuzetno sličnog izgleda, a uobičajena dužina im je 10-16 cm. Kljunovi sjenica su uglavnom kratki, i variraju od zdepastih do finih, ovisno o ishrani.

Iako izgledaju jako slatko, ove male ptičice kriju jednu strašnu tajnu. Naime, one imaju sposobnost da svojim oštrim kljunom probiju kroz lubanju druge ptice.

Također su poznate i kao “zombi sjenice”. Nakon što naprave rupu u lubanji druge ptice, ova mala ptica jede njihov mozak!

Upoznajte malu sjenicu. Slatko zar ne?

ptice-sjenice (1)

Upoznajte njene žrtve! Ne tako slatko…

ptice-sjenice (2)

Ne brinite se, one se obično hrane samo orašastim plodovima i sjemenkama. Koriste svoje male izuzetno oštre kljunove te njima probijaju kroz ljuske.

ptice-sjenice (3)

Kada se za hranu bore s drugim pticama, sjenica postaje ubica. Često ubiju druge ptice te pojedu njihove mozgove.

ptice-sjenice (4)

U nekim slučajevima, sjenice su viđene u letu kako prenose tijela ptica koje su ubile. Zatim s visine ispuštaju njihovo tijelo da bi bile sigurne da je njihova žrtva zaista mrtva.

ptice-sjenice (5)

Zbog svoje male veličine često zapadnu u razne stukture koje je napravio čovjek. Kada ih oslobodite, ove ptice se vraćaju na to mjesto te napadaju svoje spasitelje čisto iz slijepe osvete.

ptice-sjenice (6)

Izgled zaista može varati. Sljedeći put kada naletite na ove male ptičice, budite pažljiviji da ne bi i vi postali njihova žrtva.