Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

POUČNA PRIČA: Čovjek zakopao magarca koji je upao u bunar, ali se dogodilo nešto nevjerovatno

Advertisement

Seljak je zaključio da je životinja stara, i da bi on ionako trebalo da zatrpa bunar, nije mislio da je magarac vrijedan spasavanja.

magarac

Jednog dana seljaku je magarac upao u bunar. Životinja je satima žalosno zavijala i seljak je pokušavao da smisli šta da učini.

Na kraju je zaključio da je životinja stara, i da bi on ionako trebalo da zatrpa bunar; nije mislio da je magarac vrijedan spasavanja. Pozvao je sve svoje komšije u pomoć. Svaki od njih je uzeo lopatu i počeo da baca zemlju u bunar.

Magarac je shvatio što se događa i prestrašeno je zavijao. Međutim, ubrzo je utihnuo. Nakon nekog vremena seljak je pogledao u bunar i prizor ga je iznenadio.

Sa svakom lopatom zemlje koja je pala na njegova leđa magarac je činio nešto neverojatno: otresao je zemlju sa sebe i zakoračio na nju. Kako su komšije nastavile da bacaju zemlju na životinju, ona je svaki puta otresla sa sebe i na nju zakoračila.

Svi su se začudili kada je magarac zakoračio preko ivice bunara i otkasao dalje.

Slično tome, materijalni svijet uvijek će na vas bacati sve vrste smeća, jer je pun nevolja. Trik da se oslobodite nevolje jeste da je otresete sa sebe i napravite korak naprijed.

Svaki od naših problema je odskočna daska. Možemo da izađemo iz najdubljih bunara tako što nikada nećemo stati i odustati! Otresite nevolju sa sebe i napravite korak napred!

Oslobodite srce od mržnje. Oslobodite um od briga. Živite jednostavno. Očekujte manje.

izvor: atma.hr